Zairul, Zack, Harisa and Sasha's FotoPage

By: zairul and zack

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 28-Jun-2006 16:08 Email | Share | Bookmark
Some French Muffins for Breakfast..

Again, MUFFINS!

I wanted to bring this to work, but turns out my lesson was canceled lalu ku makan sendiri la muffin2 sekalian ini. Senang je buat..again, with very basic ingredients. Inti kosong, tade fruits watsoever..so tatkala teringin nk makan muffin, tp ada benda2 basic je dlm rumah..bleh la try this recipe.


French Breakfast Muffins by Allrecipes.com

I also wanted to try out my souffle cups- tgk fp KakYong and how lovely her cupcakes look buat teringin nak beli souffle cups..quite cheap: 250cups for 250yen so that's like 1yen for 1 cup. The size that I used for this muffin was a small souffle cup, comei giler size mcm paper cups yg org letak skali ngan mineral water stok tong2 besar tu..very mini and cute!

So here's the recipe:

Ingredients:

190 g all-purpose flour
100 g white sugar
5 g baking powder
1 g ground nutmeg
1 g salt
1 g allspice* (optional)
1 egg, lightly beaten
120 ml milk
75 g butter, melted

to dip after the muffins are baked

50 g white sugar
1 g ground cinnamon
75 g butter, melted

How to make:

1. Sift dry ingredients together in a bowl. In a separate bowl, mix together the liquid ingredients.
2. Add the liquid ingredients to the dry ingredients, and as always; DON'T OVERMIX! You can try the TIP I mentioned before-> Banana Muffins
3. Pour in muffins cups and bake in a preheated oven at 180Degress C until inserted toothpick comes out clean. While the muffins are still warm, dip in the mixture of melted butter+cinnamon+brown sugar as toppings.
4. Best served WARM! ( trust me on this! Kalau dah sejuk you might wanna reheat it and can also be served with jam ..YUMMM~)



Muffin ni kalu tak letak topping dia rasa agak bland, so saylah you don't want to use the butter+sugar topping, you can always substitute it with whipped cream, jams, cream cheese, fresh fruits also goes great with these muffins; kiwi, strawberry, oranges etc

Easy to make for a quick breakfast. Kalau dah boring makan nasik lemak ke, nak 'kibun' omputih sket ( nak rasa cam omputih sket ) pagi2 bleh la try buat muffins ni plak.. asik pancake and waffles and toast je kan..kekekke

HAPPY TRYING!

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anyhooo....

Today was Azidi's birthday btw, and tadi dia blanja sume bdk2 pizza kat Fracasso Thanks Jidie Moga panjang umur murah rezeki selalu yer

Aa...cepatnye dah abes June. Dah nak July..yeay~ but panasss ..mau rentung kulitku yg dah sememangnya ceklat ni..aduhaiii..

Quote:
Phalinn >> you should give yourself more credit Phalinn.. I tried your mee grg mamak..mmg sedap gile terlepas la rindu kat mamak2 malaysia nways, zack's the cook, zairul's the tester
mama >> alahai...ciannyer mama. jgn marah mama..kita pon baru terjumpa arituh benda ni..itupon bukan beli kat kedai..beli kat internet.. mama nak saya pos kat mama ke? boleh aja mama..just give me the address
kak yong >> itula kak yong. kebetulan browse internet jumpa..tanpa membuang masa, tros order. seb baik la murah. sekotak ada 250 cups plak tu..harga plak 250yen sekotak..worth every cent
IYKM >> haaa..ni baru sket..lom tgk FP Mama or K.lieza lagi
yangmazni >> beli kat internet kak mazni. punye la nak, carik punye carik, jumpe gak..akak nak gak ke? kalu nak saya bleh kasik link kedai tu saya pon tak suke sgt benda pelik2 dlm muffin..dulu ingat makan kek buah saya kutip kluar abes suma buah nyer
Shah, Sya, Syahmi >> ooo..dah try dah ek K.Yan? acecehh..Syahmi bolot suma kaa takpe..bleh buat lagik kan K.Yan kan


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net