Zairul, Zack, Harisa and Sasha's FotoPage

By: zairul and zack

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 2-Aug-2006 13:20 Email | Share | Bookmark
Bila dah bosan makan ayam..

 
 
Yup, sokmo chicken, chicken, chicken.. malas nak beli beef sbb mahal + leceh nak masak sbb bukan fresh beef So berpaling lah daku ke ikan..

Found this delicious looking ikan merah ( ku kureng pasti apa namanye ikan ni tp maybe ikan kakap merah kot K.Liza..betui ke ni??heheh ) for a very cheap price of 200yen seekor..so I bought it with one thing, and only one thing in mind: Fish in Sweet & Sour Sauce


Today's lunch

And yes, I made the lauk for lunch tengahari tadi. Good thing they've cleaned the fish for me, so saved me some time there Here's my version of Ikan Sweet Sour.

Ingredients:

For the fish
1 medium sized red snapper ( wash & cleaned )
turmeric powder
salt
oil to fry

For the sauce
2 cloves garlic
2 shallots/red onion
1cm ginger
3 tbsp tomato sauce
2 tbsp chilli sauce
1 tbsp oyster sauce
2 tbsp honey
1 tbsp raisins
1 tsp lemon juice *optional
chasew nuts
green, red and yellow capsicum
green onion
sliced pineapple
water
salt & pepper to taste

How to make:
1. Season fish with enough turmeric powder and salt. Deep fry in hot oil until crispy on both sides.
2. Pound garlic, shallots and ginger ( nak blend pon boleh ) and saute in 2 tbsp of oil. Add in raisins and cashew nuts. Add in veggies, cut into small chunks and also the pinapple slices. Saute for 1-2 minutes.
3. Mix together tomato sauce, chilli sauce, oyster sauce and honey. Pour into the pan and add in water ( ikut nak pekat/cair mana ) Add in salt and pepper to taste. Simmer for 10-15 minutes.
4. Pour over fried fish and serve with nasik putih yg panas.

This dish was also accompanied with some fresh salad disebabkan Zack yang malas nak masak sayur Boleh la kan, utk cukupkan syarat hehehe..


The salad

Malam ni nak try buat a new version of chicken pie.. not to be eaten today la tp kan, sbb dah malam sgt. I'm on an 'AZAM' of avoiding oily food after 7pm and to drink water at least 3 liters a day..ada org perli, asik masak & makan aje ekekeke...

It's time to get back to my diet, this time I HAVE to make it right! - and jgn tertipu with all the gamba2 makanan kat sini..it does not mean that I EAT them ALL!

Off to cook dinner for Zairul..sian dia sampai malam kat skolah..esok ada presentation punye pasai..ekekek takpe, it's good to see him working hard on his studies

So, layterrr peeps!

Quote:
Ikan pon byk gak khasiat..but deep frying it might not be the right way to eat fish


Quote:
Harlina >> yup, that's why la K.Lina..sini pon ikan tadela kata murah..tp ikan tu kebetulan dia jual murah sket, tu yang beli..hehehe, exam dah abes, time ni la nak try resepi baru
mama >> ohooo..mama pon buat gak ek ala, gambo tak penting mama..yang penting rasa tu kena sedap
morkymoqq >> heyyaa morqq! yeah, konon nye diet la ni takleh makan benda oily malam2 ekekekke and I really like that picture of the cow drinking the milk..kalah model2 "got milk?" before ni tu baru betul punye representator of "got milk?"
intan azim >> ekeke..hampir tepat kee...alahai, sket je lagik hehehe..meh la pindah umah sebelah kita Intan..hari2 kita anto food kat awak
Meorjay >> nak tissue ke Meorjay ? -
kakyong >> itula dah dlm cadangan nye tu kakyong tp kena tunggu dah pengalaman lagi 10-20 tahun laa ooo, cake vanila & chocolate ke..aduhaii..sodap sgt rupe cupcakes kak yong tu..
Phalinn Ooi >> yup, betui tu Phalinn ( plus tak kenal ikan sebenornye hihih ) taram je la ikan apape pon..janji sedap sini ikan fresh dia mahal laa.. mcm maguro ke salmon ke.. tp kalu murah tu boleh tahan murah nye
ezdy >> Thanks Ezdy! Bulan pose ni, hmmmmm...maybe post gak kot kalu tgk time2 tak kat opis nanti, jgn sampai terbuka pose udah ler!
nabialishad >> hehe..cuba perati betul2..sampai nampak gigi ikan tu..ganas! eheh..takdela lawa mana pon nabila.. perut tak kesah lawa ke tak dah
nfs >> ekekekek...Ramadhan yg mulia tahun ni akan ku start kat umah nak mai bleh jer, tp kena kasik tau dulu la..kalu tak tuan umah hidang nasik, telur goreng ngan kicap aje laaaa
nn >> Thanks Nn! Benda camni ni boleh di practise..and people say, practise makes perfect! So, don't worry..Nn pon boleh je amek gamba camni
silvershadow >> Hi Silvershadow..thanks for trying out the PB cookie recipe and glad that even ur SIL loved it cookies tu mmg best Nways, camera I pakai takdela canggih mana..tak sampai tahap SLR pon lagik but I'm thinking of improving my tehcniques 1st before purchasing an SLR ( plus tak mampu lagik ) Thanks for the wonderful comments and do come again. let's get the oven cranking!
K.Ina >> Alooooo makcik..ekekek..sorry la lama menyepi, skolah busy email same je ngan email yahoo tu..you can still contact me by that email nak tanye amende nye?
ethanako >> hehehe..time diet la gi tgk gambo makanan plak ekk..hihihi


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net